Pitanja / odgovori

Da li je punjenje zubnog korijena opasno po organizam, pošto sam pročitao da bi moglo da bude?

Liječenje kanala korijena (zubni živac) , odnosno endodontska terapija se odnosi na tretman unutrašnjosti zuba, tj. na dio zuba u kome je smještena zubna pulpa. Iako su zubi izgrađeni od tvrdih struktura kao što su gleđ, dentin i cement , u svakom zubu se nalazi šupalj prostor koji, ukoliko je zub zdrav, sadrži meko tkivo – zubnu pulpu (zubni živac). Cilj endodontske terapije je postizanje stanja pri kome će tkiva koja okružuju koren zuba ostati zdrava uprkos činjenici da je „zubni živac“ pretrpio degenerativne promjene. U konkretnom slučaju, misli se na to da tkiva koja okružuju korijen zuba ne budu izložena bakterijskoj infekciji ili iritativnim supstancama koje djeluju iz šupljeg prostora u kome se nekada nalazio „zubni živac“, a izložena su nakon njegovog propadanja ili neadekvatnog uklanjanja. Liječenje kanala korijena podrazumijeva mehaničko čišćenje i ispiranje bakterija, raspadnutih organskih sastojaka i bakterijskih toksina koji su preostali nakon propadanja „zubog živca“ . Nakon čišćenja i ispiranja kanala korijena slijedi njegovo punjenje specijalnim pastama i kočićima kako bi prostor unutar zuba ostao hermetički zatvoren i na taj način se otklanja mogućnost ponovnog javljanja zapaljenske reakcije sa svim svojim posljedicama, tako da punjenje kanala nije opasno po organizam.

Do sada nisam imala problema sa krvarenjem desni. Prije dva, tri dana je počelo, ali samo kod jednog zuba u donjoj vilici. Šta bi mogao biti razlog?

Povremeno krvarenje često je znak da trebate bolje prati zube. Nikako nemojte prestati četkati svoje zube kako biste zaustavili krvarenje, jer će se upala desni samo pogoršati. Plak se mora ukloniti, inače desni neće ozdraviti. A to je jedino moguće upotrebom četkice za zube i ostalih pomagala za održavanje oralne higijene. Krvarenje može biti i znak ozdravljenja, npr. kada prvi put za čišćenje prostora između zuba upotrebljavate interdentalnu četkicu, vjerovatno ćete primjetiti manju količinu krvarenja. To ukazuje na upalu. Krvarenje bi trebalo prestati nakon nedelju dana redovne I svakodnevne upotrebe interdentalne četkice. Ukoliko to ne bude slučaj svakako potražite savet svog stomatologa.

Ako se hrana zadržava između zuba i stalno krvari, da li je to prvi simptom parodontopatije?

Usljed neadekvatnog čišćenja zuba dolazi do zadržavanja ostataka hrane između zuba. Milioni različitih bakterija među kojima su i one koje izazivaju zapaljenje desni ostaju između zuba I izazivaju oboljenje. To je razlog zašto desni krvare. Parodontopatija predstavlja oboljenje aparata zuba uzrokovana prekomjernim stvaranjem bakterija u ustima. Prvi znak da postoji problem je krvarenje desni koje je znak upale desni. Skoro svim ljudima se desilo barem jedom u životu da im desni krvare kad peru zube, i to ne znači odmah da imate parodontopatiju, ali ukoliko primjetite krvarenje to je prvi znak da trebate da se obratite stručnjaku na pregled. Ako se ne liječi zapaljenje desni, ono prelazi u viličnu kost u koju je zub usađen, kost se postepeno resorbuje i gubi i nastaju tvz. parodontalni džepovi. Tako nastaje parodontopatija. A uzrok zadržavanja hrane između zuba može da bude i tjeskoba zuba, karijes zuba, neadekvatno postavnjen ispun zuba, parodontalni džep. Moj savjet je da svakako posjetite svog stomatologa.

Pored četvorke u gornjoj vilici imam oteklinu na desni. Boli me samo na dodir. Da li moram odmah da se javim stomatologu?

Da. Odmah se javite svom stomatologu.

Da li vađenje živca boli i kad živac mora da se ukloni?

Vađenje živca ne boli jer se radi u lokalnoj anesteziji. Pulpa, u narodu poznatija kao “živac” , može da bude zahvaćena upalnim procesom. Takvo stanje se naziva pulpitis (zapaljenje živca). Pored pulpitisa, stanja kada treba sprovesti kanalnu terapiju, a nisu prisutni bolovi i oticanje zuba su :

  1. problematični zub koji je slučajno otkriven na rendgen snimku
  2. pojavljivanje fistule na desnima iznad zuba
  3. “otvaranje pulpe” pri uklanjanju karijesa
  4. povrede “zubnog živca” nakon trauma zuba

Povremeno me zaboli zub u donjoj vilici, a potom se, imam takav osjećaj, širi na čitavu vilicu i sve zube. Nakon što popijem tabletu, bol nestane. O čemu bi moglo da se radi?

Zavisi u kakvom je stanju zub i kad Vas zaboli (da li na hladno, na toplo, slatko). Vjerovatno postoji karijesna lezija ili čak i zapaljenje pulpe i onda bol iridira, tj. širi se u okolne prostore, što se najčešće dešava u bočnoj regiji. Moj savjet je da što prije posjetite svog stomatologa.

Nedostaju mi četiri zuba u donjoj i tri zuba u gornjoj vilici. Šta je po vašem mišljenju najbolje rješenje za problem koji imam?

Po mom mišljenju najbolje je da nadoknadite zube koji nedostaju fiksnim protetskim radom. Niste naveli koji zubi nedostaju, da li u frontu ili u bočnoj regiji, tako da ne bih mogla precizno da Vam odgovorim koja terapija bi bila najbolja. U svakom slučaju, moj metod izbora bi bili implanti i solo krune na njima ili implanti kao nosači za most, a ako ima mogućnosti i da svoje zube izbrusite i povežete mostom. Naravno, imate i mogućnost izrade mobilnih protetskih nadoknada (klasične parcijalne pločaste proteze ili skeletirane proteze). Sve zavisi od Vas i Vaših finansijskih mogućnosti.

Sinu je polomljena donja trojka , ostao je samo korijen . Da li zub treba da se vadi ili može da se taj problem riješi na drugi način?

Niste naveli koja denticija je u pitanju (mliječna ili stalna ). Ako je mliječna, a zub ne boli i ne pravi probleme, u tom slučaju se zub čuva kao “čuvar prostora” . Ako je stalna denticija, trebate da uradite retroalveolarni snimak, da se vidi u kakvom je stanju korijen, da li može da se lijeci. Ako može, onda izlijeciti korijen zuba, uraditi nadogradnju i krunicu. Ako ne može da se liječi, onda zub treba izvaditi.

I pored redovnog pranja zuba (dva puta dnevno) i koristenja konca dva do tri puta nedeljno, imam problem sa zubnim kamencom. Kako da riješim taj problem?

Zubni kamenac predstavlja čvrste naslage nataložene na zubima. Njega u osnovi čini kalcifikovani zubni plak (naslage na zubima). Ovaj zubni plak se nakuplja tokom cijelog dana i u mekom je stanju. Problem nastaje kada se te meke naslage nakupljaju u dužem vremenskom periodu i ne budu uklonjene. Vremenom dolazi do njihove kalcifikacije i zubni plak se pretvara u zubni kamenac. To znači da ste svakim preskakanjem pranja zuba i njegovim odlaganjem u potencijalnom riziku za nastanak zubnog kamenca. Redovnim održavanjem oralne higijene, Vi uklanjate meke naslage i smanjujete mogućnost stvaranja zubnog kamenca. Zubni kamenac je direktan krivac za pojavu parodontopatije kod pacijenata i zato je jako bitno da se redovno uklanja, a njegovo uklanjanje je bezbolno što je jako bitno za pacijente. Moj savjet je da redovno održavate oralnu higijenu, da redovno posjećujete stomatologa i da uklanjate kamenac na šest mjeseci.